Super snelle mutatie

Nieuwe methode van mutatieonderhoud
Woningcorporatie De Sleutels en Meerbouw, Leiden

Het proces van mutatieonderhoud moet toch veel simpeler kunnen? En met minder overlast voor de bewoners? De Leidse woningcorporatie De Sleutels legde deze wens voor aan uitvoerende partij Meerbouw Rotterdam. Samen met BMN Bouwmaterialen ontwikkelde deze aannemer een efficiënt werkproces voor De Sleutels én omwonenden: “Zij uitten zich bijzonder tevreden over de minimale overlast.”

De vraag van De Sleutels is bij veel woningcorporaties actueel. Adjunctdirecteur Jan Anker van Meerbouw licht toe: “Het gaat hier om een vijfdaags traject waarin keuken, badkamer en toilet worden gesloopt en opnieuw betegeld. De uitdaging ligt vooral bij de aanlevering van de materialen, want het gaat steeds maar om een enkele woning per wijk of woongebouw. Tóch zou het ideaal zijn als dagelijks om 7.00 uur alle bouwmaterialen voor die dag voor de deur worden neergezet.”

Vrachtwagens kunnen echter niet overal tegelijk zijn. En open pallets op straat zetten, is vragen om problemen. De BouwBewust Box van BMN Bouwmaterialen bracht uitkomst. “Dit is een kleine, afsluitbare container die de chauffeurs van BMN de dag ervoor al klaarzetten”, vertelt Jan. “Hierin zitten alle benodigde materialen voor die dag. ’s Morgens loopt de sloper met puin naar beneden en neemt de spullen voor de stukadoor en tegelzetter alvast mee naar boven. Dat scheelt deze vakmannen veel sjouwwerk en ze kunnen extra snel aan de slag.”

Hoofd Bedrijfsbureau Rinus van Nieuwkasteele van De Sleutels is zeer te spreken over dit proces. “Aan het einde van de dag vervangt BMN de box met het bouw- en sloopafval weer voor een nieuwe met materialen voor de volgende dag. Dus geen troep op de stoep en minder CO2-uitstoot door minder transportbewegingen in de straat.” Nu de medewerkers van Meerbouw niet meer zelf naar de milieustraat hoeven, levert dat bij een flinke mutatiewoning al snel een paar uur tijdwinst op, plus betere afvalscheiding.

Rinus vervolgt: “In het begin liep er nog een opzichter van De Sleutels op het werk, maar die uren konden we snel afbouwen omdat alles prima verliep. Zo besparen we uiteindelijk waarschijnlijk circa 1 fte aan toezicht, die we ergens anders weer nuttig kunnen inzetten. We blijven het hele mutatieproces optimaliseren. Het is top dat BMN Bouwmaterialen altijd met ons en onze
aannemers meedenkt.”

Voordelen

  • Afval retour
  • Tijdwinst door slimme logistiek
  • Administratieve efficiëntie

Oplossing

Digitale efficiëntie

Het gehele bestelproces digitaal, XML-berichten vanuit de ketenstandaard, digitale pakbonnen en facturatie.

Bouwbewust box

BMN Bouwbewust voert al het bouwafval af dat verzameld is in deze twee-kuubs afvalcontainer. De Bouwbewust box kan geplaatst worden op de steiger.

Just In Time

Alle materialen, zo laat mogelijk maar wel op tijd, in de juiste hoeveelheid geleverd door BMN

Ook een nieuwe methode voor mutatie-onderhoud?

Neem voor meer informatie, vragen over onze diensten of het inplannen van een afspraak vrijblijvend contact op met BMN Connect.