Vooraf helderheid, achteraf geen nare verrassingen

Logistieke efficiëntie
Woningstichting Ymere en Dura Vermeer, Amsterdam

Dankzij de totaalondersteuning van BMN Bouwmaterialen kunnen complete onderhoudsingrepen worden ingekocht tegen vaste prijzen. Woningcorporaties met eigen vakmensen kunnen dit beperken tot materialen, terwijl uitvoerende bouwbedrijven ook de arbeidstijd in hun pakketprijzen voor de corporatie kunnen opnemen. Dura Vermeer en Ymere namen de proef op de som. “Als de werkelijkheid net zo goed verloopt als deze pilot, dan is de keuze eenvoudig!” De pilot is uitgevoerd met het oog op de renovatie van 486 woningen in portiekflats uit de jaren ’60 in Reimerswaal. Een omvangrijk project. Elke winstvorm, van inkoop tot tijdsduur en van materiaalgebruik tot transport, kan een groot verschil maken. Een deel van de huurders mag de keuken, badkamer en/of toilet laten vervangen. Dit is in pilotvorm uitgevoerd in zes leegstaande appartementen.
Voor elk onderdeel waren vooraf vaste totaalprijzen afgesproken. De eerste prioriteit ging echter uit naar overlastbeperking.

Sebastiaan Duursma, werkvoorbereider van Dura Vermeer: “Hoe minder transport en rommel, hoe
beter. BMN Nieuwegein fungeerde daarom als HUB. Hier konden alle onderaannemers hun spullen kwijt. Ieder gaf aan wat hij per dag per woning nodig had. Vervolgens regelde BMN de logistiek. Er kwam dus maar één vrachtwagen per dag in de straat. Als de zogeheten BouwBewust Boxen waren geleegd, ging hierin het afval meteen weer retour. Extra voordeel is de beperkte CO2-uitstoot, waar vooral stedelijke gemeenten scherp op letten.”

Om ook in de flats de overlast voor bewoners te beperken, werd buiten een Hertz-plateau geplaatst. Materialen hoefden dus niet door het trappenhuis, maar werden
vanaf de balkons direct op het juiste adres naar binnen gehaald. Het bouwafval ging vice versa. Marco van den Ende, projectleider van Ymere, was positief verrast. Niet alleen door deze werkwijze, maar ook door de ingrepen zelf. “Normaal gesproken wordt er gesloopt en gefreesd. Nu heeft Dura Vermeer het opgelost zonder herrie, stof en gesleep. Op advies van BMN. En het eindresultaat is schitterend.”

En dan waren er dus de vaste prijzen per keuken-, badkamer- en toiletpakket. Deze kon Dura Vermeer aanbieden dankzij BMN Bouwmaterialen. Sebastiaan Duursma: “Bij BMN weet je dat ze altijd tot het uiterste gaan om samen nieuwe oplossingen te bedenken, óók qua prijzen. In dit geval stelden we in overleg met de opdrachtgever huurderspakketten samen, inclusief diverse keuzemogelijkheden voor de bewoners en meer- en minderwerk.
De enige administratieve handeling die overbleef was de afrekening van de gekozen pakketten. En nooit vervelende verrassingen achteraf.” “Zelfs meer- en minderwerk was bij de prijs inbegrepen.”

Voordelen

  • Een vrachtwagen per dag op de bouw
  • Afval gelijk retour
  • Beperkte CO2 uitstoot
  • Geen stof of herrie door technische oplossingen
  • Weinig rondslomp van administratie en bij afrekenen

Oplossing

Bouwbewust box

BMN Bouwbewust voert al het bouwafval af dat verzameld is in deze twee-kuubs afvalcontainer. De Bouwbewust box kan geplaatst worden op de steiger.

Digitale efficiëntie

Het gehele bestelproces digitaal, XML-berichten vanuit de ketenstandaard, digitale pakbonnen en facturatie.

Outsourcen showroom

Bij de BMN Bouwmaterialen in de buurt wordt een apart gedeelte ingericht om huurders te ontvangen en de beschikbare badkamers, keukens en sanitair te tonen.

HUB

Materialen van diverse leveranciers gelost op de bouwplaats door één vrachtwagen

Ook logistieke efficiëntie?

Neem voor meer informatie, vragen over onze diensten of het inplannen van een afspraak vrijblijvend contact op met BMN Connect.